1. Игра Ку-ку. Къде си?“ Може да играете с бебето от

...
1. Игра Ку-ку. Къде си?“ Може да играете с бебето от
Коментари Харесай

10 фрази, които може да казвате на детето си всеки ден

1. Игра „ Ку-ку. Къде си? “  Може да играете с бебето от най-ранна възраст. Тя е доста потребна за прочувственото му и физическото развиване. Като казвате  „ ку-ку “ , вие му помагате да сътвори връзки сред думите и последващите дейности. Това е страхотна подготовка за двигателни умения и занимателен метод за развиване на двигателната съгласуваност.

2. " Скъпо, обичано, слънчице мое! " Т ази фраза е подобаваща за деца от всички възрасти: постоянно е значимо да покажете на детето си какъв брой е скъпо за вас. Въпреки че към момента не схваща смисъла на думите ви, то въпреки всичко ще почувства нежността, която влагате в тази фраза. Вие като че ли „ засаждате “ това обръщение за обич в дълбините на душата му. Това освен ще укрепи връзката посред ви, само че и ще помогнете за развиването на прочувствената му просветеност.

3. „ Знам, че боли, само че всичко ще мине скоро! “  Всяка майка познава това чувство, когато в прилежащата стая ненадейно се чува тъп тон, последван от пронизителен детски плач. Разбира се, никой не е израснал без синини и подутини и най-често няма от какво да се тревожите. Важно е обаче да бъдете съпричастни към болката и да му съчувствате. Приемайки възприятията му, вие освен ще покажете съпричастие, само че и ще го научите на това.

Снимка: Getty

4. „ Искаш ли да опиташ тази лъжицата…? “  Обикновено децата просто си отварят устата, когато им даваме нещо за ястие. Но е доста по-интересно и потребно да им дадете право на избор. Благодарение на тази фраза детето се научава да взема осведомени решения. Няма значение дали приказваме за храна или нова играчка - сега на избор, мозъкът получава тласък. А това е доста потребно за интелектуалното развиване. Но не забравяйте, че изборът би трябвало да е доста елементарен: не предлагайте на детето доста благоприятни условия едновременно, до момента в който не порасне.

5. " Много добре! Отлично! " Всички деца би трябвало да бъдат похвалени за това, което са създали, без значение дали тъй като си прибират играчките в чекмеджето или сами си обуват панталоните. Покажете му, че го оценявате и се гордеете с него. Можете да кажете:  " Браво! ", " Умен си! "   и да го гушнете. Това ще му помогне да развиете самочувствието си и също по този начин ще укрепите неговата доверие във вас. Дори в случай че нещо не се получи, отново го похвалете: покажете, че оценявате положеното усърдие и изпитание.



 

Снимка: Getty

6. " Къде са твоите играчки, шишета, одеяла... “ . Малките деца нормално са в непосредствен контакт с движимостите си. И вместо просто да дадете на детето неговата играчка, попитайте го къде е тя. Това освен ще му помогне да запомни имената на разнообразни предмети, само че и ще способства за развиването на любознанието и естественото му предпочитание да учи околния свят.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР